Nowe wiadomości

  • Czy żarówki ksenonowe lepiej działają w nocy?

    Artykuł odpowiada na pytanie jakiego oświetlenia używać po zmroku

    czytaj więcej

ZASTAWA STOŁOWA I JEJ WPŁYW NA CHARAKTER WNĘTRZA

Żadne danie, nawet to najbardziej wykwintne, nie będzie smakowało odpowiednio, kiedy zostanie podane w nieestetyczny sposób, lub na plastikowej zastawie. Dekoracja stołu oraz sposób, w jaki serwowane są posiłki, są bowiem tak samo ważne jak właściwie skomponowane menu. Z tego też powodu wielu restauratorów decyduje się na zakup takiego wyposażenia gastronomicznego, które nie tylko byłoby funkcjonalne, ale i podkreślało typ i charakter miejsca. Nic tak przecież nie uatrakcyjnia doskonale przyrządzonego dania, jak atrakcyjna wizualnie zastawa stołowa, która sprawia, że spożywanie posiłku staje się wyjątkową przyjemnością.

Oczywiście wszelkiego rodzaju dodatki powinny harmonizować się i uzupełniać ze stylem, w jakim utrzymany jest cały lokal gastronomiczny. Zastawa stołowa może być bowiem nie tylko tym, co spełniłoby swoją podstawową funkcję i było miejscem nakładania posiłku, ale i tym, co w szybki i prosty sposób stałoby się atrakcyjnym elementem dekoracyjnym. Wielu producentów zajmujących się wyposażaniem restauracji, kawiarni, barów czy stołówek, posiada w swoim asortymencie takie rodzaje talerzy, filiżanek, kieliszków czy szklanek, które mogą bez trudu dopasować się do charakteru wnętrza, koloru ścian, pozostałych dodatków czy?samych klientów. W końcu każdy lokal tworzony jest z myślą o nich oraz o stworzeniu miłej atmosfery, dzięki której przyjemnie mogliby spędzić czas. Sami klienci niejednokrotnie decydując się na wybór lokalu, kierują się nie tylko rodzajem menu, ale i rodzajem wnętrza. Odpowiedni klimat oraz sympatyczny personel potrafią bowiem stanowić magnes, który przyciągnie odbiorców i sprawi, że będą oni regularnie powracać w to samo miejsce.

Wszystkie elementy stanowiące wyposażenie restauracji mogą być tworzone także na zamówienie i dostosowywać się do oczekiwań tych klientów, którzy cenią sobie niebanalne przedmioty nadające swoim kolorem czy kształtem właściwego charakteru miejsca. Minęły bowiem czasy, kiedy na stanie lokalu znajdowała się klasyczna biała zastawa stołowa, wystawiana na wszystkie możliwe okazje. Tego typu akcesoria wykorzystywane są już dzisiaj albo w eleganckich restauracjach, albo podczas wyjątkowych okoliczności, takich jak chociażby wesela czy Komunie Święte. Oczywiście nikt nie mówi, że biała zastawa nie będzie się odpowiednio prezentować w którejkolwiek restauracji na co dzień ? białe talerze czy filiżanki są w stanie doskonale wyróżniać się na tle kolorowych ścian czy obrusów. Wyposażenie gastronomii nie musi być jednak określane jako nudne. Z tego też powodu wielu producentów oferuje szereg oryginalnych produktów, mających szczególne kształty, kolory, faktury i motywy, dzięki czemu są w stanie najlepiej dostosować się do oczekiwań restauratorów oraz ich klientów. Monochromatyczne talerze świetnie sprawdzą się w barwnym lokalu i będą stanowiły akcent, skupiający uwagę konsumenta na tym, co w restauracji najważniejsze ? czyli bezpośrednio na samym posiłku. Coraz większą popularnością cieszy się jednak artystyczna zastawa stołowa, która intensywniej podkreśla nie tylko charakter wnętrza, ale i to, co znajduje się na talerzu. Kwadratowe spodki czy filiżanki uwydatniają dobrze geometrię przestrzeni, zwłaszcza wtedy, kiedy wszystkie meble są prostokątne. Podobnie zresztą działają kolory ? odważne, wielobarwne nakrycia, najlepiej komponują się z lokalem utrzymanym w stonowanej kolorystyce. Całe bowiem wyposażenie lokalu gastronomicznego może być na tyle interesujące i frapujące, że samo w sobie będzie w stanie skupić na sobie uwagę klienta i umilić mu pobyt w restauracji, jednocześnie podkreślając charakter wnętrza i poczucie ładu.

Wiadomo jednak, że także sztućce, barwne półmiski i monochromatyczne filiżanki potrzebują właściwego ?otoczenia?, które pozwoliłoby im na właściwe wyeksponowanie. Warto o to zadbać zwłaszcza wtedy, kiedy zastawa stołowa została wyprodukowana na specjalne zamówienie. Wiele firm oferuje bowiem tego typu usługi. Na filiżankach czy talerzach mogą znaleźć się wybrane cytaty, motywy czy logo firmy, które będą stanowiły hasło przewodnie czy element reklamowy, szczególnie zapadający w pamięć. Dlatego też w momencie, kiedy dekoracje zostały wykonane z artystycznym polotem, powinny znajdować się na stole, który został odpowiednio nakryty. Pomarańczowa zastawa stołowa świetnie może prezentować się na tle intensywnie niebieskiego obrusu, więc w lokalu, w którym dominują silne kontrasty, będzie dobrze pasowała. Z drugiej strony, kiedy talerze, filiżanki czy wazy utrzymane są w klasycznej lub prostej tonacji, mogą zostać wzmocnione za pomocą geometrycznych wzorów czy wytłoczeń na serwetach i obrusach.

Wyposażenie, które reprezentuje niebanalne rozwiązania czy posiada nietypowe kształty i kolory, podkreśla charakter całego wnętrza i pokazuje z jaką pasją w danym lokalu podchodzi się zarówno do dobrej kuchni, jak i do samego konsumenta. Wyważona i prawidłowo skomponowana zastawa stołowa, pozwala na wprowadzenie do restauracji elementu pozytywnej energii i wykreowanie właściwej oprawy dla tego, co w tej restauracji najważniejsze ? dla doskonale przyrządzonych i smacznych posiłków.